Jablečný ocet…

… je vynikající, protože má jemně kyselou chuť. Používám jej hlavně do salátů, jinak se dá použít kdekoli podle chuti. Jediné, kde mi nechutná je na tlačence s cibulí:-). Dočetla jsem se i o jeho zdraví prospívajících vlastnostech a tak mi chutná o to víc. V čase chřipkových nemocí po ránu sobě i dalším členům rodiny dávám lžíci octa jako medicínu a opravdu to funguje. Vyrábím si ho doma už léta, v podstatě každý podzim zdobí naše okna v jídelně lahve s kvasícími jablky. Postup je velmi jednoduchý, pouze vyžaduje každý den ráno a večer promíchat obsah lahví, pak už si pracuje sám.

DSCN0712

Jak na to?

1kg jablek – nastrouhat na hrubo včetně slupky, nacpat do pětilitrovky a  zalít vodou cca 5cm nad jablka, zamíchat a lahev uzavřít pouze volně položeným talířkem. Týden nechat lahev na teplém místě a 2x denně promíchat. Po týdnu zcedit do lahví (se šroubovacím uzávěrem) a 21 dní nechat stát v temnu. Potom opět zcedit přes plátno do čistých lahví.  Hotový ocet je dobré uchovávat v temnu a chladnu, pak vydrží celý rok.

Napsat komentář