Nakládáme zelí
potřebujeme:
kadečku, nakrouhané zelí, vinné nebo zelné listy,sůl,
kmín, cibuli, talířek a žulovou kostku
Na dno kadečky jsme položili vinné listy…lze použít také zelné listy…
pečlivě na celou plochu dna…
čerstvě nakrouhané zelí bez košťálů…
hrubě pokrájená cibule, sůl a kmín…
do kadečky jsme dali první část zelí a drobet cibule se solí a kmínem…a čistou dřevěnou latí jsme šťouchali a šťouchali….a tak stále dokola….
ke konci jsme museli ubírat šťávu…
zelí jsme došťouchali, odebrali nadbytečnou šťávu, povrch jsme pokryli další vrstvou vinných listů….celý obsah jsme zatížili porcelánovým talířkem a žulovou kostkou…
kadečku jsme zavřeli víkem a do žlábku jsme nalili převařenou slanou vodu…a teď už se jen těšíme na výsledek…
(recept jsme převzali od babi A. a dědy V. ze Šumavy – jim se zelí vždycky povedlo)